Основана првата фабрика за производство на брашно од инсекти

1 min read

Хосе Франческо Џани, извршен директор на Nutrinsect, за државната агенција АНСА изјави дека со ова „се отвора ново поглавје во историјата на прехранбената индустрија“.

Тој го покани и Лолобриџида, која се залага за забрана на брашно од инсекти во Италија, „да дојде и самиот да се увери колку е тоа здраво и хранливо“.

Во Службениот весник од 29 декември, беше објавено правило кое дозволува брашно направено од штурци, ларви од Tenebrio molitor (брашнаст црв) и ларвите на сјајната црна пченична мувла (Alphitobius diaperinus) во Италија.

Извор: kurir.mk

Претходно

Македонија ќе игра пријателска со Чешка во Прага

Следно

Во пожар во Драчево изгореа три бараки, интервенираат 15 пожарникари

Latest from Blog