Ако сте останале без идеи за појадок, вистински појадок, а не нешто од пекара на пат кон работа, ви даваме три брзи рецепти за првиот оброк во денот кои ќе ве натераат да станете од кревет.
Заедничко за овие појадок е тоа што се готови за само 5 минути, а се здрави и заситувачки, па дефинитивно ќе ве држат сити до ручек. Без разлика дали ќе изберете солено или слатко, течно или крцкаво – зависи од вас. И секогаш можете да го промените мислењето.
1. Тост со авокадо и јајце
Тост со авокадо и пржено јајце е најпопуларниот појадок бидејќи е многу вкусен, а најдобро е што можете сами да го подготвите многу лесно. Воопшто не треба да се заморувате со поширање – тврдо варено или меко варено јајце ќе биде исто толку вкусно.
Некој добар интегрален леб со семки или цели зрна ќе го направат тостот поинтересен. Авокадото треба да е зрело, но не презрело, а за зелената салата ќе ви треба само вилушка и некои зачини. Тостот можете да го збогатите со тенко парче домат, чаден лосос или пршута.
Состојки за тост со авокадо и јајце:
¼ авокадо
¼ лажичка мелен пипер
⅛ лажичка лук во прав
1 парче леб од цело зрно, тост
1 големо јајце, печено или пржено
сок од 1 лимета
Подготовка на тост со авокадо и јајце:
Во помал сад ставете ги авокадото, биберот, лукот во прав и сокот од лимета и нежно изматете со вилушка. Јајцето пропржете го или сварете, по потреба исечете го. Тостирајте го лебот, намачкајте го со намазот од авокадо и одозгора ставете јајце.
2. Овесна каша со јаболка и цимет
Овој појадок не само што е лесен и готов за помалку од 5 минути, туку не мора ни да го подготвувате наутро. Овесната каша подгответе ја навечер, без готвење, а наутро ќе треба само да ја промешате, засладите и – јадете.
Ќе ви даде доволно енергија за сите секојдневни предизвици, а има вкус на торта. За малку крцкавост и сладост додадете една лажица од омилената гранола, а за помалку слатка варијанта само измешајте ореви. Подготвената каша со јаболка и цимет можете да ја чувате во фрижидер 2 до 3 дена, па овој вкусен појадок е готов за неколку минути и можете да го јадете неколку дена.
Состојки за овесна каша со јаболка и цимет:
½ чаша овесна каша
½ шолја бадемово млеко
1 јаболко, исечено на коцки
малку сок од лимон
⅛ лажичка цимет
1 лажица крупно мелени ореви или гранола
1 лажичка мед (или по вкус)
Подготовка на овесна каша со јаболка и цимет:
Овесната каша ставете ја во стаклен сад и прелијте ја со млеко.
Сечканото јаболко намачкајте го со малку сок од лимон, посипете со цимет и додајте го во садот со кашата. Оставете во фрижидер преку ноќ. Наутро посипете со јаткасти плодови или гранола и засладете со малку мед.
3. Смути од боровинки
Смутито од боровинки е супер хранлив и супер вкусен појадок или ужина што ќе им се допадне на сите кои не го сакаат класичниот појадок, но затоа сакаат – сладолед. Тајната состојка сигурно ќе ве изненади – замрзнат карфиол! Нема да го почувствувате, но ќе додаде повеќе витамини во вашето смути и ќе му даде прекрасна кремаста текстура.
Овошјето и зачините, секако, можете да ги менувате по сопствен вкус. Експериментирајте со бебешки спанаќ, грчки јогурт, овесна каша, семе од чиа, мелени бадеми или свежо овошје.
Состојки за смути од боровинки:
1 ½ чаши замрзнати боровинки или мешани бобинки
1¼ шолја бадемово млеко, плус повеќе по потреба
1 чаша цветчиња карфиол, замрзнати
1 банана, замрзната
2 лажици путер од кикирики
1 лажица мед
1 лажица свеж сок од лимон
парче свеж ѓумбир, по желба
Подготовка на смути од боровинки:
Во блендер ставете ги боровинките, бадемовото млеко, карфиолот, бананата, путерот од кикирики, медот, сокот од лимон и ѓумбирот и матете додека смутито не стане кремасто. Доколку е потребно, додадете уште млеко. Послужете во чаша или сад и уживајте.
Извор: kurir.mk