Србија и Унгарија ќе ги поканат С Македонија и регионот да се приклучат кон изградбата на брза пруга

1 min read

Верувам дека тоа е во интерес и на ЕУ, која сака европскиот континент да биде поврзан, Грција е членка на ЕУ и ние ќе влеземе во ЕУ, вели српскиот министер Весиќ кој вели дека ова од аспект на железничкиот сообраќај ќе биде еден вид „Отворен Балкан плус“

Горан Весиќ и Јанош Лазар

Србија и Унгарија ќе ги поканат Северна Македонија, Бугарија, Албанија, Грција и Турција да се приклучат кон изградбата на брзата пруга.

Ваква вест пренесоа дел од српските медиуми по денешната средба на српскиот министер за градежништво, транспорт и инфраструктура, Горан Весиќ, со унгарскиот колега, Јанош Лазар, во Будимпешта.

Брзата пруга првично треба да ги поврзе Белград и Будимпешта, а денеска е разговарано за нејзино продолжување кон македонската граница.

„Разговаравме за продолжување на брзата пруга кон Ниш, а подоцна и кон македонската граница. Се договоривме заеднички да потпишеме една иницијатива и да испратиме покана до министрите за транспорт на Турција, Бугарија, Северна Македонија, Албанија и Грција и да разговараме за продолжување на брзата железница кон Албанија, односно преку Северна Македонија кон Грција и преку Бугарија кон Истанбул, така што брзата железница навистина би имала смисла и ќе ги поврзе нашите две земји со турскиот и грчкиот брег за патнички и карго сообраќај“,

изјави Весиќ.

Според него, оваа иницијатива се совпаѓа со иницијативата Отворен Балкан и кога станува збор за железничкиот сообраќај, вели Весиќ, може да биде еден вид „Отворен Балкан плус“.

За нас, рече Весиќ, е важно да се поврземе со Скопје и Тирана, Солун и Исанбул, а важно е и за Унгарците.

„Верувам дека тоа е во интерес и на ЕУ, која сака европскиот континент да биде поврзан, Грција е членка на ЕУ и ние ќе влеземе во ЕУ. На последниот состанок на Отворен Балкан имаше и претставници на Турција и Унгарија, а се огласија и претставници на Грција. Отворен Балкан станува се позначајна иницијатива, а тие и другите соседни земји кои не можат да станат членки, бидејќи се веќе во ЕУ, бараат да бидат набљудувачи бидејќи гледаат потенцијал во тој процес. Ова е како ’Отворен Балкан плус‘“,

објасни Весиќ.

Унгарскиот министер Јанош Лазар, исто така, рече дека Унгарија е заинтересирана за продолжување на брзата пруга јужно од Белград, во три правци, преку Бугарија во правец кон Турција и преку Северна Македонија во правец кон Грција, односно кон Албанија, да ја прошири мрежата на брзи железници и на овој начин стоката со железница значително полесно може да се транспортира во ЕУ.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

Португалија: Две лица загинаа во напад во исламски центар во Лисабон

Следно

Кумановка нападнала малолетник во Кисела Вода

Latest from Blog