Во пресрет на 1 мај: Еве зошто не смеете скарата да ја подмачкувате со масло

1 min read

Вообичаено „правило“ меѓу скараџиите е пред да се стави месото, истата да се подмачка додека е топла.

Ако и вие ова го правите, тоа е погрешно иако голем број интернет страни и книги за готвење го предлагаат ова.

Сепак, една книга за готвачи која е повеќе пати наградувана, нуди друг совет.

Авторот на книгата напишал дека подмачкувањето на скарата не е добра идеја. Според неговата книга, доколку користите масло, истото ќе испари и ќе се претвори во карбонат веднаш бидејќи ќе ја достигне температурата.

Јаглеродот и димот немаат убав вкус и ова ќе влијае на вкусот кој ќе го има вашата храна. Покрај ова карбонатот на скара создава уште еден слој кој го отежнува чистењето.

Друго решение е на месото да додате малку мајонез кој е самиот по себе мрсен, но не се тргнува толку лесно и на изненадување на многумина и дава добар вкус на храната. Идеален е за задржување на зачините на месото. Посебно добро оди со риба и пилешко.

Можеби не сте љубител на мајонез и одржувате здрав живот, но само внимателно. Се е во ред ако сте умерени.

Извор: kurir.mk

Претходно

ЗДРАВКО ЧОЛИЌ ИМА БОГАТСТВО ОД 25 МИЛИОНИ ЕВРА, НО НЕ И ТОЛКУ СПАК ЧАСОВНИК – пејачот на раката има „ситница“ која можат многумина да си ја дозволат (ФОТО)

Следно

Србија: Отворена Мисијата на ОДИХР за набљудување на локалните избори на 2 јуни

Latest from Blog

РОМАНОТ НА ГОДИНАТА Е КАКО МИК ЏЕГЕР, ПРЕСТАРЕНА РОК ЅВЕЗДА СО РЕНОМЕ, РЕЧЕ ЅВЕЗДАН ГЕОРГИЕВСКИ НА 25. ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАTA, ЧИЈА ГОДИНЕШНА ЛАУРЕАТКА Е ЛИДИЈА ДИМКОВСКА

Свеченото доделување на наградата Роман на годината за 2023 за делото „Единствен матичен број“ на Лидија