Во Берлин откриен тунел за бегство од времето на Студената војна

1 min read

Во соработка со Државниот завод за споменици, археолошката специјалистичка компанија и градежните партнери, донесена е одлука тунелот да не се уништува или да се полни со бетон

ФОТО: Локален берлински весник БЗ, Marlit Seeger

Тесен тунел за бегство од времето на Студената војна ископан под Берлинскиот ѕид неодамна е откриен за време на градежни работи во германскиот главен град.

Тунелот, кој е само 50 сантиметри широк и 70 сантиметри висок, е откриен под Бернауер Штрасе 26 во центарот на Берлин, која некогаш била утврдена граница меѓу комунистичка Источна Германија и енклавата контролирана од западните сојузници.

Тунелот бил откриен на почетокот на месецов за време на изградбата на нова станбена зона, информира локалниот берлински весник БЗ (BZ).

„За постоењето на тунелот веќе се знаеше, но геофизичките студии покажуваа дека тој е подлабоко под земја“,

изјави за весникот официјален претставник од канцеларијата за заштита на историјата во Берлин.

Матијас Боровски, портпаролот на Централното здружение за домување (ВБМ) вели дека во соработка со Државниот завод за споменици, археолошката специјалистичка компанија и градежните партнери, донесена е одлука тунелот да не се уништува или да се полни со бетон.

Источногерманскиот режим го изгради Берлинскиот ѕид за да ги спречи граѓаните да бегаат во капиталистичка Западна Германија. Поради тоа, многу луѓе се обидувале да дојдат на запад преку подземни патишта.

Според Меморијалот на Берлинскиот ѕид, имало најмалку 12 други тунели за бегство ископани долж делот на улицата Бернауер каде што бил откриен последниот тунел.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

Украина тврди дека извршила 14 воздушни напади врз позициите на руските сили

Следно

На аеродромот во Сингапур почнаа да работат роботи полицајци

Latest from Blog