Склучен договор помеѓу град Скопје и Црвен Крст на град Скопје

1 min read

Градоначалничката на Град Скопје Данела Арсовска денеска од терен порача дека и оваа година овозможуваат непречено функционирање на Пунктот и Прифатилиштето за бездомни лица на Црвениот крст во Момин Поток, каде се згрижуваат од 150 до 180 лица. 

-Новата година да мине во духот на хуманост и подадена рака, во која важно е секој од нас во рамки на можностите да помогне за оние лица што секојдневно се борат со студот, гладот и немањето основни услови за живеење, безбедно да го поминат зимскиот период. Континуирано превземаме мерки и активности за остварување социјална грижа и подобрување на квалитетот на живеење на бездомните лица, затоа што најважно е да се обидеме да помогнеме онаму каде можеме, рече денеска Арсовска. 

Град Скопје обезбедува поддршка на програмите за привремено прифаќање и згрижување на лицата бездомници со обезбедување дневен престој со оброк, здравствена заштита, услови за одржување хигиена, советодавни услуги, во соработка со Црвениот крст на град Скопје.

– Ја следиме работата на постоечките центри и со соработка со Црвениот крст на Град Скопје и невладините организации кои се активни на ова поле, развиваме програми и проекти кои водат во насока на проширување на капацитетите за привремено прифаќање и згрижување на бездомните лица, речеденеска Арсовска. 

ИЗВОР: skopjeinfo.mk

Претходно

Гундоган се сели во Барселона

Следно

Лихтенштајн на референдум ќе одлучува за казината

Latest from Blog