Сите живи американски претседатели потекнуваат од семејства на робовладетели

1 min read

Само меѓу 536 избрани членови на Конгресот, Ројтерс открива дека има барем 100 наследници на робовладетели. Се работи за мешана група на републиканци и демократи, а меѓу нив тешкаши како Мич Меконел, Линдзи Грем и Елизабет Ворен.

Од моментално шест живи американски претседатели, само Трамп не потекнува од робовладетелско семејство, а од останатите пет, четворица се од Демократите (Картер, Клинтон, Обама и Бајден). Единствен републиканец на списокот е Џорџ Буш помладиот. Иако татко му е од Кенија, Обама влегува во ова друштво преку семејството на мајка му.

Двајца од 9-те актуелни судии на Врховниот суд имаат директни предци кои поседувале робови, а 11 од 50-те американски гувернери исто така доаѓаат од семејства на робовладетели.

Професорот кој се занимава со африканско и афро-американско истражување на Харвард, Хенри Луис Гејтс јуниор, објаснува дека истрагата на Ројтерс покажува колку Америка останува блиско поврзана со остатоците од робовладетелството „вклучително и преку луѓето кои ги носат законите по кои се управува нашата држава.“

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Откупените текстови на Мила Јовановиќ-Миленковиќ и на Мики Душански јавно се достапни на интернет-страницата на МТФ „Војдан Черднодрински“

Следно

Повеќе од 500.000 членови ја напуштија Католичката црква во Германија во 2022 година

Latest from Blog