Што е повечно: парите или хемикалиите?

1 min read

3M од Мичиген постигна вонсудски договор од 10,3 милијарди долари со американските градови и населби кои тврдеа дека водата им се загадува со “вечните хемикалии“ кои се произведуваат во фабриката.

Се работи за пер- и полифлуороалкилни супстанци (PFAS) кои од 1950-тите ги има насекаде – во нелепливи тавчиња, облека и килими отпорни на дамки, електроника, автомобилска индустрија, градежништво….

Милијардите отштета би се плаќале во период од 13 години, но, само ако судот го прифати договорот и тука запре барање одговорност од компанијата. Во спротивно, ја повлекуваат понудата и ќе тераат парници.

3M најави и дека ќе престане да произведува PFAS до крајот на 2025 година.

**********

Види и:

Европа во себе има нешто вечно: хемикалии

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Мирно во Ростов, борците на Пригожин се повлечени во своите бази

Следно

Кремљ: Кривичниот случај против челникот на „Вагнер“, Пригожин, ќе биде отфрлен

Latest from Blog