Објавен француско-германскиот предлог за договор меѓу Косово и Србија

2 mins read

Порталот на белградскиот весник „Данас“ го објави европскиот предлог за договор меѓу Косово и Србија, во кој пишува дека „Србија нема да се противи на членството на Косово во која било меѓународна организација”. Документот како што пишува е добиен по дипломатски канали, а како што се наведува во написот на „Данас“ заедницата на српските општини не се споменува буквално, но во членот 10 пишува дека „двете страни ги потврдуваат обврските за спроведување на сите претходни договори“.

Во објавената, како што се тврди, интегрална верзија на документот пишува:

„Свесни за нивната одговорност за одржување на мирот; Посветени да придонесат за плодна регионална соработка и безбедност во Европа; Сфаќајќи дека неповредливоста на границите и почитувањето на територијалниот интегритет и суверенитет, како и заштитата на националните малцинства, се основни услови за мир; Постапувајќи врз основа на историски факти и без прејудицирање на различните ставови на страните за основните прашања, вклучително и прашањето за статусот; со желба да се создадат услови за соработка на партиите во корист на народот.

Договорено е следново:

член 1

Страните меѓусебно ќе развиваат нормални, добрососедски односи врз основа на еднакви права.  Двете страни меѓусебно ќе ги препознаваат релевантните документи и националните симболи, вклучувајќи пасоши, дипломи, таблички на возила и царински печати.

член 2

Двете страни ќе се раководат од целта и принципите утврдени во Повелбата на Обединетите нации, особено оние за суверените права на државите, почитувањето на нивната независност, автономија и територијален интегритет, правото на самоопределување и заштитата на човековите права и недискриминација.

член 3

Во согласност со Повелбата на Обединетите нации, страните ќе ги решаваат сите спорови меѓу себе само со мирни средства и ќе се воздржат од закана или употреба на сила.

член 4

Страните тргнуваат од претпоставката дека ниту една од нив не може да ја претставува другата страна во меѓународната сфера или да дејствува во нејзино име. Србија нема да се спротивстави на членството на Косово во ниту една меѓународна организација.

член 5

Двете страни ќе ги поддржат  аспирациите да станат членки на Европската унија.

член 6

Иако овој основен договор претставува важен чекор во нормализацијата, двете страни ќе го продолжат процесот на дијалог предводен од ЕУ со обновен моментум, што ќе доведе до правно обврзувачки, сеопфатен договор за нормализирање на односите.

Страните се согласни дека во иднина ќе ја продлабочат соработката на полето на економијата, науката и технологијата, сообраќајот и поврзаноста, односите во правосудството и органите на прогонот, поштата и телекомуникациите, здравството, културата, религијата, спортот, заштитата на животната средина, исчезнатите лица и други области преку постигнување конкретни договори

член 7

Тие се взаемно посветени на постигнување конкретни аранжмани, во согласност со релевантните инструменти на Советот на Европа и користење на постоечките европски искуства, со цел да се обезбеди соодветно ниво на самоуправа за српската заедница на Косово и можност за обезбедување услуги во Косово….Страните ќе го официјализираат статусот на Српската православна црква на Косово и ќе обезбедат високо ниво на заштита на српското верско и културно наследство, во согласност со постоечките европски модели.

член 8

Страните ќе разменат постојани мисии. Тие ќе бидат лоцирани во седиштето на соодветната влада. Практичните прашања поврзани со распоредувањето на мисиите ќе бидат разгледани посебно.

член 9

Од двете страни беше констатирана заложбата на ЕУ и другите донатори за создавање посебен пакет финансиска помош за заеднички проекти на партиите за економски развој, поврзување, зелена транзиција и други клучни области.

член 10

Страните ќе формираат заедничка комисија, со која ќе претседава ЕУ, која ќе го следи спроведувањето на овој договор. Двете страни ги потврдуваат своите обврски за спроведување на сите досегашни договори“.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

Протест за одбрана на МКЦ: Граѓаните гласни против партизација на културата и музиката

Следно

Пендаровски го свика Советот за безбедност, седницата закажана за утре

Latest from Blog