Летното сметање на времето ни доаѓа многу наскоро: Часовникот оди напред еден час

1 min read

Летното сметање на времето започнува многу наскоро.

Имено последниот викенд од месец март, а тоа е на 26 март во 2:00 часот, во нашата земја ќе започне летното сметање на времето.

Стрелките на часовникот треба да се поместат за еден час нанапред, односно времето во 2 часот, ќе се смета како да е 3 часот.

До крајот на март денот ќе се зголеми, а со поместувањето на стрелки, ден ќе имаме се до 19 часот, а на почетокот на летото и до 20 часот.

Преминувањето на времето од зимско кон летно и обратно првпат почнало во 1916 та година во државите на северот во Европа, а денес е практика во 70 земји од Светот.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

(ВИДЕО) Ерупција на голем вулкан во Индонезија, лава тече и до седум километри наоколу

Следно

Вучиќ најави формирање на Народно движење за државата

Latest from Blog