Ковид вакцините не се потребни за здрави деца и тинејџери, ако ја прашуваш СЗО

1 min read

Вакцинирањето на нискоризичните групи како тинејџери и адолесценти треба да се размисли во зависност од контекстот, па СЗО и понатаму ја препорачува вакцината кај овие групи за лицата што имаат нарушен имунитет или некаква здравствена состојба.

По овие правила, за здравите лица до 60 годишна возраст, кои се сметаат за среден приоритет, и понатаму се препорачува целосно вакцинирање и еден бустер, но не и дополнителни.

Иако дополнителните бустери се безбедни и за нив, тие не се препорачуваат бидејќи даваат ниски резултати за јавното здравје.

Без разлика на нивната здравствена состојба од СЗО и понатаму препорачуваат вакцинирање на бебиња до 6 месеци и на трудни жени.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Халанд го потпиша најбогатиот договор во историјата, а не е со Сити

Следно

ЕУ издвојува 116 милиони евра за засолништа во Туркије и 5 земји членки

Latest from Blog