Колкумина би протестирале кога Франција би почнала да одзема државјанства?

1 min read

Иако поддршката била најмала кај младите, сепак анкетата спроведена од француската Цњуз, покажала согласност со идејата низ сите генерации. Најмногу наклонетост кон укинувањето на државјанството имале конзервативците и десничарите, со 91% од испитаниците. Тоа што изненадило била поддршката од 56% од лицата со либерална и левичарско убедување.

Единствена група која мнозински била против ова се симпатизери на крајно левичарската Непокорена Франција на Жан Лук Меланшон и француската Зелена партија, со 55 односно 52 проценти.

Во последните немири од крајот на јуни годинава во Франција беа запалени над 1.000 објекти, 5.600 возила беа уништени а над 3.300 луѓе се уапсени. Во анкета на Фигаро, речиси 60% од испитаниците одговориле дека немирите се последица на неуспесите на француската миграциска политика.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Со поставката „75 / 75“ ќе бидат обележани 75 години од формирањето на Националната галерија

Следно

ОН: Светот мора да се подготви за поинтензивни топлотни бранови

Latest from Blog