Караѓоз: „Унијата на новински агенции на Балканот и Југоисточна Европа помага во зближување на Балканот“

2 mins read

СОЛУН (АА) – ДЕРЈА ЃУЛНАЗ ОЗЏАН –

Претседателот на Управниот одбор и генерален директор на Анадолу, Сердар Караѓоз, и заменик-генералниот директор и главен уредник, Јусуф Озџан, учествуваа на состанокот на Генералното собрание на Унијата на новински агенции на Балканот и југоисточна Европа (ABNA-SE), во Солун, јавува Анадолу.

Караѓоз истакна дека АБНА-СЕ, која е основана од новинските агенции на балканските земји, придонесува за приближување на Балканот, а особено ја истакна важноста на ваквите организации во борбата против дезинформациите.

Тој потсети дека Анадолу ќе го преземе претседавањето со АБНА-СЕ во 2024 година.

Караѓоз истакна дека АБНА-СЕ е од големо значење, истакнувајќи дека Анадолу е во постојан дијалог со новинските агенции кои работат на Балканот во контекст на споделување вести и визуелни содржини.

„Балканските земји почнаа да разговараат за многу прашања меѓу себе. Особено е задоволство што Туркије ќе го преземе претседателството во 2024 година.“

Истакнувајќи дека на средбата биле донесени одредени одлуки во врска со борбата против дезинформациите, Караѓоз рече дека новинските агенции имаат голема одговорност, особено во борбата против ширењето дезинформации на социјалните мрежи.

„Доколку во некоја земја постојат дезинформации, ќе се потпреме на новинските агенции во нашата организација како најсигурен извор на вести за таа земја. Ќе се обидеме на овој начин да ја потврдиме точноста на вестите“, рече тој.

Караѓоз изрази задоволство што со учество на балканските земји и Италија, во рамките на оваа новинска организација е формирана единица за „проверка на факти“ и единица за борба против дезинформации.

Тој посочи дека Анадолу во Туркије се бори против дезинформациите со „Линија за потврда на информации“, додавајќи дека на агенциите членки на АБНА-СЕ им е објаснето како функционира оваа платформа.

Караѓоз нагласи дека проблемот со дезинформациите е создаден со брзата достапност на алатките за комуникација до сите, но дека важноста на добро воспоставените и сериозни извори на вести во борбата против дезинформациите во Туркије и во светот постепено расте.

Како што рече, новинските агенции се одговорни за секоја вест што ја објавуваат, истакнувајќи дека оваа одговорност на светската јавност ѝ е соопштена токму преку организации како АБНА-СЕ.

Караѓоз особено нагласи дека доверливите извори на вести треба да бидат многу внимателни за да спречат производство на лажни вести.

Истакнувајќи дека борбата против лажните вести не е проблем само на една земја, туку и на целиот свет, Караѓоз рече дека начинот на борба против тоа е да се зајакнат веродостојните извори на вести.

„Затоа ние, како Унија на новински агенции ја презедовме оваа мисија тука. Ова е добра вест што можеме да ја испратиме од Солун.“

Караѓоз посочи дека Анадолу придава посебно значење на единиците „Линија за потврда на информации“, „Еколошки вести“ и „Дискриминација“.

„Особено во 2024 година ќе се фокусираме на овие три области во согласност со целите на Анадолу. Во оваа смисла, во нашите активности ќе ги вклучиме и европските и балканските новински агенции. Ќе се обидеме да дејствуваме и тие да покажат чувствителност кон овие прашања“, рече Караѓоз.На веб страницата на Anadolu Agency (AA) објавена е само дел од содржината на вестите од Системот на проток на вести (HAS)..

Извор: www.aa.com.tr

Претходно

Ердоган: „Во рок од една година ќе ги изградиме и ќе им ги предадеме новите домови на нашите граѓани“

Следно

Јужнокорејскиот „крал на криптовалутите“ уапсен на аеродромот во Подгорица

Latest from Blog