Ѓорѓиевски се сретна со вишиот директор на НДИ во земјава, Роберт Скот Хејзлет

1 min read

Градоначалникот на општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски денеска оствари средба со Роберт Скот Хејзлет, виш директор на НДИ во земјава.

– На средбата присуствуваа и програмскиот директор Александра Цветковска, Александра Крстеска и Јасмина Кузмановска од НДИ Македонија. Во фокусот на разговорот беа проектите кои ги засегаат двете страни, и Општина Кисела Вода и НДИ, пред сѐ од областа на еднакви можности за економска самостојност на жените, максимална здравствена заштита на деца, жени и мажи, жртви на семејно насилство. Гостите се интересираа и за целите на градоначалникот како новоизбран лидер на ЗЕЛС , по што беа дефинирани следните чекори за отпочнување на нови проекти помеѓу локалните самоуправи и НДИ, се наведува во денешното соопштение на Општина Кисела Вода.

Скот Хејзлет ги презентирал нивните проекти од кои поголем дел се однесувале на државно ниво, „како и два многу важни за локалните самоуправи“.

– Се работи за унапредување на родовата еднаквост, која значи еднакви можности за мажите, жените и децата. Тоа подразбира и еднаква можност за економска самостојност на жените, максимална здравствена заштита со посебен акцент врз заштитата на деца, жени и мажи, жртви на семејно насилство. Морам да истакнам дека Кисела Вода е еден од лидерите во овој проект, што беше потенцирано и од страна на претставниците на НДИ, вели во пишана изјава градоначалникот.

Во фокусот на нивната понатамошна продлабочена соработка ќе било и унапредувањето на работата на општините.

– Таа ќе се одвива преку обуки во областите кои општините ќе ги таргетираат. На оваа срдечна средба, договоривме и ги прецизиравме нашите следни чекори за почнување на нови проекти помеѓу локалните самоуправи и НДИ. Нашата цел е силни и развиени општини и посветено работиме на тоа, вели Ѓорѓиевски.

ИЗВОР: skopjeinfo.mk

Претходно

Бројот на барања за згрижувачки семејства, по земјотресот од три се зголеми на 29.000 дневно

Следно

ТЕШКА СУДБИНА ЗА ДЕВОЈЧЕТО КОЕ МУ ЈА ЧУВАШЕ ГЛАВАТА НА БРАТЧЕТО ПОД УРНАТИНИТЕ – храбрата мала Сиријка се соочува со пекол! (ВИДЕО)

Latest from Blog