Евростат: Граѓаните на Луксембург најбогати

1 min read

Последниот извештај на Еуростат покажува дека граѓаните на Луксембург и натаму се најбогати во Европската унија, со куповна моќ 2,5 пати поголема од просекот на сите други земји-членки на ЕУ.

Споредено со европскиот просек, бруто-производот по глава на жител е за 161 отсто поголем во малиот Луксембург. Ова се објаснува со фактот што платите на многу работници од пограничните земји се вклучени во резултатот на Луксембург, наведува Евростат.

Следна на листата на богати е Ирска, која со своето поволно оданочување привлекува многу мултинационални компании, со бруто-производ по глава на жител за 134 отсто поголем од просекот на ЕУ.

Трета е Данска, а потоа следат Холандија, Австрија и Белгија. Најсиромашни се граѓаните на Бугарија и Словачка.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

Жителите на Луботен до градоначалникот на Бутел: 10 годишната работа, вие ја завршивте за 1 месец (ВИДЕО)

Следно

Барди: Mногу e важно да почнеме со победа, амбициите се големи

Latest from Blog