ЏЕЗ-ОРКЕСТАРОТ ЌЕ ДОБИЕ СВОЈ ПРОСТОР ПОД ОПЕРА И БАЛЕТ, ОЧЕКУВАМ ИЗВИНУВАЊЕ ОД ДИРЕКТОРКАТА И СИНДИКАТОТ НА ФИЛХАРМОНИЈА ЗА ЛАГИТЕ, КАЖА МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

1 min read

Националниот џез-оркестар ќе добие свој траен простор, под објектот на Националната опера и балет(НОБ), кажа денеска министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска. За ова трајно решение одлучи Владата на денешната седница. Станува збор за простор од 475 квадратни метри, каде порано имаше дуќан со килими, а е во државна сопственост и во владение на Министерството за култура. Тоа е простор спроти просториите на КУД „Орце Николов“.

Кавгата меѓу Филхармонија и Министерството за култура трае речиси три месеци, откако 108 вработени од оваа музичка институција на 31 март потпишаа петиција против одлуката на Владата и рекоа дека не сакаат да го делат објектот со колегите од Џез оркестарот, иако пола од новиот оркестар се вработени музичари во Филхармонијата. Синдикатот на Филхармонијата, чија директорка е Тина Иванова, организираше протести пред Владата и пред Министерството за култура, а музичарите на концертите во знак на протест носеа жолти, па црвени ленти. Во оваа кампања, музичарите на Филхармонија бараа и оставка од министерката за култура.

„Очекувам јавно извинување од директорката на институцијата и од Синдикатот, кои манипулираа со јавноста и публиката“, кажа министерката.

На нашето прашање дали ќе има одговорност за директорката, рече дека во моментов нема таква одлука.

Костадиновска-Стојчевска рече дека следната недела ќе биде претставено идејното решение за реконструкција на објектот кој ќе го користат џез музичарите и дека формалното формирање на новата институција е во завршна фаза.

„Очекувам од музичарите во Филхармонија да си го исполнат ветувањето и да им дозволат на колегите да одржуваат генерални проби и концерти во салата на Филхармонијата“, рече министерката.

Б. НЕСТОРОСКА

ИЗВОР: sdk.mk

Претходно

Сејдини не сакаше да му ја исплати наградата на Игор Ангелoвски за ЕВРО 2022, па моравме да одиме по судови, тврди Тортевски

Следно

ЕУ има за цел да ги заштити чувствителните технолошки информации од странски актери

Latest from Blog