Ако ве интересира зошто пропадна Кредит Свис читајте во 2073-та

1 min read

Комисијата ќе го продаде документот на чување во Швајцарската федерална архива на подолг период од вообичаените 30 години „за да се осигураат високи нивоа на доверливост на истрагата.“

Со истрагата ќе бидат опфатени активностите на швајцарската влада, финансискиот регулатор и централната банка се до итното преземање на Кредит Свис од УБС во март годинава.

Ова е само 5-та ваква истрага во историјата на модерна Швајцарија, а парламентарците кои ќе ја спроведуваат имаат моќ да повикаат кого бил од швајцарската влада, министерството за финансии и други државни органи.

Први што се пожалија на продолжениот рок е Швајцарското друштво за историја, кои побараа историчарите поскоро да имаат пристап до документите од истрагата.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Кинотека врши обуки за проектот како да се зачуваат „спомените“ на човештвото- аматерските и полуаматерските, домашни, филмски записи

Следно

Срце од починат донор утринава почна повторно да чука, шанса за живот добија уште три пациенти

Latest from Blog