Во пресрет на 1 мај: Еве зошто не смеете скарата да ја подмачкувате со масло

April 30, 2024
1 min read

Вообичаено „правило“ меѓу скараџиите е пред да се стави месото, истата да се подмачка додека е топла.

Ако и вие ова го правите, тоа е погрешно иако голем број интернет страни и книги за готвење го предлагаат ова.

Сепак, една книга за готвачи која е повеќе пати наградувана, нуди друг совет.

Авторот на книгата напишал дека подмачкувањето на скарата не е добра идеја. Според неговата книга, доколку користите масло, истото ќе испари и ќе се претвори во карбонат веднаш бидејќи ќе ја достигне температурата.

Јаглеродот и димот немаат убав вкус и ова ќе влијае на вкусот кој ќе го има вашата храна. Покрај ова карбонатот на скара создава уште еден слој кој го отежнува чистењето.

Друго решение е на месото да додате малку мајонез кој е самиот по себе мрсен, но не се тргнува толку лесно и на изненадување на многумина и дава добар вкус на храната. Идеален е за задржување на зачините на месото. Посебно добро оди со риба и пилешко.

Можеби не сте љубител на мајонез и одржувате здрав живот, но само внимателно. Се е во ред ако сте умерени.

Извор: kurir.mk

MARKETING

MARKETING

Претходно

ЗДРАВКО ЧОЛИЌ ИМА БОГАТСТВО ОД 25 МИЛИОНИ ЕВРА, НО НЕ И ТОЛКУ СПАК ЧАСОВНИК – пејачот на раката има „ситница“ која можат многумина да си ја дозволат (ФОТО)

Следно

Србија: Отворена Мисијата на ОДИХР за набљудување на локалните избори на 2 јуни

Latest from Blog

Атанасоски во 24 анализа: Без разлика кој е на власт кај нас за жал никогаш не се прифаќа предлог-закон од опозиција

Политичкиот аналитичар Благоја Атанасоски во 24 анализа рече дека, семејствата на жртвите во трагедијата „Пулс“ во Кочани вината за пожарот ја бараат кај политичките партии кои наизменично ја воделе државава. Според него,

Сирискиот претседател ја поздрави одлуката на Трамп за укинување на санкциите

ИСТАНБУЛ (АА) – Сирискиот претседател Ахмад ал-Шара во среда ја поздрави смелата одлука на американскиот претседател Доналд Трамп за укинување на долгогодишните санкции за Сирија, нарекувајќи ја пресвртница за иднината на земјата,

Јадеме ли квалитетно месо? Одговара Ѓорѓиевски во „Бизнис 21“

„Месото кое го произведуваат домашните производители е здраво за јадење“. Ова го кажа Бојан Ѓорѓиевски, претседател на Здружението на производители на свежо месо „Македонско прасе“ во емисијата „Бизнис 21“. „По укажување на

Капело: Јамал не е генијалец, далеку е од Меси и Марадона

Легендарниот италијански тренер Фабио Капело, кој во кариерата ги водеше Јувентус, Милан и Реал Мадрид, го коментираше талентот на младиот напаѓач на Барселона, Ламин Јамал. Трофејниот стручњак ја спушта топката по глобалната

„Доколку Путин дојде во Истанбул, тоа симболично ќе значи многу“, изјави холандскиот експерт Смитс

АМСТЕРДАМ (АА) – Селман АКСУНГЕР Холандскиот историчар и експерт за Русија, Хуберт Смитс, ја пофали посредничката улога на Турција во мировните преговори меѓу Русија и Украина што ќе се одржат утре во
Go toTop