Ново истражување сугерира дека грчкиот јогурт нуди придобивки што одат подалеку од внесот на протеини и има неверојатни придобивки за телото по тренингот.
Во студија објавена во списанието Nutrients, канадските истражувачи го следеле тренингот на 30 здрави, млади возрасни мажи и ги анализирале нивните грицки по тренингот што содржеле јаглехидрати и грчки јогурт.
Истражувачите откриле дека додавањето грчки јогурт во исхраната ги намалува одредени маркери на воспаление поефикасно од само јаглехидратите. Студијата сугерира дека грчкиот јогурт по тренингот не само што го поддржува растот на мускулите, туку може да помогне и во регулирањето на воспалението.
Воспалението е нормална реакција на тренинг за сила, кога мускулните влакна развиваат мали кинења. Ова се случува преку болка, вкочанетост и оток.
Сертифицираната клиничка нутриционистка Аутумн Бејтс изјави за Fox News Digital дека грчкиот јогурт е идеална грицка по тренингот поради неговата содржина на протеини.
„Протеините се главната хранлива материја потребна за закрепнување од тренинг. Грчкиот јогурт е богат со аминокиселината леуцин, која е потребна за оптимално закрепнување и опоравување на мускулите. Јаглехидратите можат да помогнат во замена на мускулниот гликоген, но тие не ги обезбедуваат градежните блокови потребни за закрепнување на мускулите, аминокиселините“, рече таа.
За да ги добиете сите придобивки од ова јадење, купувајте само обичен, незасладен и идеално полномастен грчки јогурт.
„Постои верување дека дека полномасни јогурти даваат поголема ситост од верзиите со ниска масленост, што значи дека е помала веројатноста да грицкате помеѓу оброците“, забележа Бејтс.
Покрај тоа, млечните производи со полномасни јогурти имаат значително повеќе витамин К2, кој е суштинска хранлива материја за здрави коски, срце и заби. Бидејќи витаминот К2 е витамин растворлив во масти, го елиминирате поголемиот дел од него кога се одлучувате за млечни производи со ниска масленост.
Исто така, јадењето друга антиинфламаторна храна како масна риба, сурови јаткасти плодови и семки, бобинки, лиснат зеленчук и здрави масти како маслиновото масло, додека се намалува преработената храна, транс мастите, рафинираните шеќери и се избегнува алкохол и пушење, исто така, може да помогне во намалувањето на воспалението во нашите тела.
Земањето висококвалитетни додатоци како омега-3 масни киселини, куркумин и одредени витамини, како витамин Д, може да помогне во намалувањето на воспалението.
Извор: kurir.mk