Туфахија

September 12, 2025
1 min read

Состојки:

8 јаболка со средна големина (околу 1,5 кг)
200 грама шеќер
100 грама ореви
1 лажичка цимет
1/2 лажичка ѓумбир во прав
1 белка
1 лимон
1 шлаг
1 литар вода
2 ванилин шеќер

Подготовка:

Измијте ги и излупете ги јаболката, издлабете ја средината и зачувајте ги лушпите. Ставете ги јаболката да се варат во врела вода во која претходно сте додале 50 г шеќер, 1 ванилин шеќер и сок од лимон. Извадете ги сварените јаболка, а во истата вода ставете го преостанатиот шеќер и лушпите од јаболка. Кога сирупот ќе зоврие, процедете го, оставете го да се олади и додадете цимет и ѓумбир. Сварените јаболка, кои сте ги наполниле со мешавина од изматена белка, мелени ореви и ванилин шеќер, ставете ги во плех за печење и печете 15 минути на 180°C.

Извадете ги печените јаболка и прелијте ги со сирупот.

Сервирање:
Пред сервирање ставете една лажица шлаг на туфахијата.

Совет:
Наместо јаболка, можете да користите круши.

Извор: kurir.mk

VERO JUMBO MACEDONIA

EVN MACEDONIA

AUTO SHKOLLA BEKO

MATINA DENTAL CLINIC

Претходно

Одбележана 83. годишнина од смртта на народниот херој Стив Наумов

Следно

Јапонија одобри дополнителни санкции против Русија

Latest from Blog

Амбасадорот на ЕУ во Србија: Разочаран сум од реториката што се користи во врска со ЕУ

Амбасадорот на Европската унија во Србија, Андреас фон Бекерат, денеска изјави за годишниот извештај на Европската комисија за напредокот на патот кон ЕУ дека треба да „обезбеди мапа на патот“ за тоа

Министерството за спорт ќе ја поддржи јубилејната академија на ПК „Љуботен“

Министерот за спорт, Борко Ристовски, денеска оствари средба со претставниците на Планинарскиот клуб „Љуботен“ од Тетово, кој годинава одбележува импресивен јубилеј – 100 години од своето формирање. ПК „Љуботен“ претставува најстар активен
Go toTop