Состојки:
400 грама тиква (излупена и исечена на коцки)
3 моркови
маслиново масло
1 лажичка сенф
1 лажичка кумин
½ лажичка ким
2 лажици куркума
½ лажица мелен цимет
200 мл зеленчуков бујон
200 мл вода
2 лажички свежо рендан ѓумбир
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 210°C. Наредете ја исечената тиква и морковите на плех обложен со хартија за печење. Прелијте ги со маслиново масло и добро промешајте.
Печете 30–35 минути, додека не омекнат и не се закарамелизираат по рабовите. Во тенџере загрејте маслиново масло на средна температура. Додајте го сенфот, зачините и ѓумбирот. Пржете 2–3 минути со мешање, додека не замирисаат. Додајте ја печената тиква и морковите во тенџерето. Внесете го бујонот и доволно вода за да се покрие зеленчукот. Покријте и доведете до вриење. Намалете ја температурата и оставете да се вари 15 минути. Потоа тргнете го капакот и оставете кратко да се излади. Изблендирајте ја супата со рачен блендер или во обичен блендер додека не добиете мазна и кремаста структура.
Послужете топло, може да декорирате со семки од тиква.
Овој рецепт е брз, едноставен и здрав. Богат е со растителни влакна, а комбинацијата на зачини му дава топлина и длабочина на вкусот.
Извор: kurir.mk