Потребни состојки:
– Пилешки џигерчиња (количеството зависи од потребите)
– 1-2 главици кромид (едро исечени)
– Сол по вкус
– Црн пипер по вкус
– Масло (најдобро маслиново или сончогледово)
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180-200°C. Исчистете ги пилешките џигерчиња и ставете ги во сад. Зачинете ги со сол и црн пипер, а потоа додајте малку масло.
Добро измешајте за да се распоредат зачините. Префрлете ги џигерчињата во тава за печење и ставете ги во загреаната рерна.
Печете ги околу 15-20 минути, при што повремено ги мешате за да се испечат рамномерно.
Додајте го ситно исечениот кромид во тавата со џигерчињата и продолжете со печење уште 10-15 минути, додека кромидот омекне и добие златеста боја.
Извадете од рерна, оставете малку да се излади и послужете топло.
Ова јадење е вкусно само по себе, но можете да го комбинирате со свежа салата или пире од компири за целосен оброк. Пријатна вечер и уживајте во вкусот!
Извор: kurir.mk


