Загадувањето се враќа посилно од кога било

1 min read

Вкупната емисија на CO2 лани достигнала 37,5 милијардни тони. Тоа е нов светски рекорд, и покажува дека смалувањето од над 5% за време на пандемијата било само привремено.

Научниците ги збунува тоа што во годините пред вирусот, постоеше тренд на порамнување во годишните нивоа на емисија. Тоа им даде надеж дека најлошото е зад нас, и дека рекордната емисија од 2019-та е максимум над кој човештвото нема да оди. 

Фосилните горива и понатаму се најевтиниот начин да се дојде до електрична енергија. Иако и обновливите извори знаат да бидат исплатливи, тие не се најстабилниот извор а цената за изградба на такви системи е многу висока. 

„Земјите во развој мораат да ги стават климатските реперкусии во втор план и да и да ги приоретизираат своите економски проблеми“, вели експертот за клима, Кен Калдеира, објаснувајќи дека тоа е слично како со онаа „хиерархија на потребите“ на Маслов.

Ситуацијата е и полоша од што изгледа, затоа што кинеската економија во 2022-та беше забавена заради ковид-рестрикции. 

Секој со малку здрав разум знаеше емисиите ќе продолжат да растат, затоа што земјите во развој и понатаму ќе сакаат да ги развиваат своите економии. Тоа покажува колку оние што се залагаат за нула емисии имаат загубено допир со реалноста.

 

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Потврдена суспензијата на Левандовски

Следно

Скопје и натаму меѓу најзагадените светски градови, власта и опозицијата со обвинувања кој што направил за да го „исчисти“

Latest from Blog