Црквата на Англија размислува за родово-неутрален Бог

1 min read

Црквата на Англија која е мајка-црква на меѓународната англиканска заедница, ќе ја разгледува употребата на родово неутрален термин со кој верниците би му се обраќале на Бога во своите молитви.

Ова е нивен одговор на модата за употреба на поинкави лични заменки од оние кои ги сугерира биологијата. 

„Христијаните одамна знаат дека Бог не е ниту машко ниту женско. Сепак, начините на обраќање и описите во Светото писмо не секогаш го одразуваат тоа“, изјавил портпаролот на црквата. 

Расправата ја потегнал еден од свештениците во Синодот, кој побарал принципот на инклузија да биде вметнат и во официјалните форми на богослужба.

Црквата минатиот месец одби да склучува истополови бракови, но дозволи свештениците да им даваат благослов. Им се извинија на ЛГБТ лицата заради одбивањето и непријателскиот однос со кој досега се соочувале. 

Едно е Господ.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

ОД СОЛЗИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА ДОЈДЕ ДО ЗБОР – се огласи сопругата на загинатиот голман кој се уште е поклопен под урнатините: Овде нема дигалки се е срамнето со земја! (ВИДЕО)

Следно

Вештакот за „Ласкарци“ не оздраве за денешното рочиште

Latest from Blog