Италијанска кујна не трпи месо од лабораторија

1 min read

Италијанската влада ќе забрани производство или продажба на храна од лабораторија или сточна храна, со казни до 60.000 евра и можност за присилно затворање на компанијата.

„Италија е првата држава која рече не на синтетичката храна, за која веруваме дека не гарантира здравје, квалитет или заштита на нашата култура и традиција,“ порачал министерот за земјоделие, Франческо Лолобриџида.

Италија месецов исто така најави дека ќе го забрани и користењето на брашно од бубачки за пици и паста, кое беше дозволено од Европската Унија.

Оправдувањето што стандардно се користи за туркање на вештачкото месо е дека тоа ќе ја намали потребата од крупен добиток, а со тоа и загадувањето од нив.

Анкета спроведена од Колдирети, сточарската лоби група, покажала дека 84% од испитаниците биле против месото од лабораторија, а до сега над 500.000 лица ја имаат потпишано петицијата против оваа технологија.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

ВИДЕО: Сред емисија, Агуеро се фати за срце – го стресе и соговорникот кој беше до него

Следно

Што е познато за Трамп и порноактерката поради која доби обвинение

Latest from Blog