ИКОНОПИСЕЦОТ КРСТЕ ЗОГРАФ Е НЕОПРАВДАНО ЗАПОСТАВЕН ВО ПОШИРОКАТА ЈАВНОСТ, ВЕЛИ ИСТОРИЧАРКАТА НИКОЛОВА ОД ВЕЛЕШКИОТ МУЗЕЈ

1 min read

Екипи од Народниот музеј во Велес повеќе месеци минатата година за првпат го истражуваа делото на  Крсте Зограф од Велес. Истражувањето е реализирано претежно во селски цркви. Ова беше проект од национален интерес. Крсте Зограф творел на почетокот од 19. век, од 20 до 40 години.

„Дела на Крсте Зограф се наоѓаат во дваесетина цркви. Тој работел, цртал икони во Велес и Велешко, но и во Повардарието. Тој е неоправдано запоставен пред пошироката јавност. Со истражувањето беа опфатени претежно црквите во селата. Иконите се наоѓаат во стари, незаштитени, необезбедени цркви. Поради тоа дел од нив се оштетени“, вели Елица Николова, историчарка на уметност и раководителка на проектот.

Со проектот „Истражување и документација на икони од зографот Крсте Зограф од Велес“ е создадена евиденција каде се поставени и во каква состојба се.

Крсте Зограф е познат како татко на Хаџи Косте зограф, авторот на фреските од манастирската црква „Св. Димитрија“ во Велес кој се смета дека е првиот фотограф во Македонија. (Фото: СДК.МК)

„Крсте Зограф цртал по порачки. Тој е познат во стручната јавност, но многу малку во пошироката. Атрибуиравме некаде околу 80 икони од него. Планираме за дел од нив, кои се оштетени да ги предложиме за конзервација. Годинава сакаме да доистражиме уште неколку цркви, каде се смета дека има дела од него, а тие се во Штипско и Прилепско. Засега нема откриено дека Крсте Зограф работел фрески, но не се исклучува можноста дека и ги цртал“, додава Николова.

Оставината од иконописецот, како и со работата од истражувањето, Николова планира да ја запознае јавноста, преку фотографии и дел од иконите, преку изложба, каде за првпат тие ќе бидат достапни до јавноста. Крсте Зограф е познат како татко на Хаџи Косте зограф, авторот на фреските од манастирската црква „Св. Димитрија“ во Велес кој се смета дека е првиот фотограф во Македонија.

П. ПЕЧКОВ

ИЗВОР: sdk.mk

Претходно

Чави: На Барселона не и требаат трансфери оваа зима

Следно

Посета на првороденото дете во Скопје 01.1.2023

Latest from Blog