Гласовите ги позајмија….

1 min read

Софтверот тренирал на 60.000 часови англиски јазик и за експериментот им бил доволен примерок од само три секунди за да направат лажњак.

Тој не само што ќе ги изговори зборовите кои неговиот „модел“ не ги изговорил, туку ќе ја погоди и бојата на гласот на својот колега од крв и месо, како и емоцијата со која го чита текстот.

VALL-E засега не е достапен на јавноста, бидејќи веќе ќе имаше злоупотреби. За тоа се свесни и законодваци во многу земји кои не гледаат благонаклоно кон генераторите што користат вештачка интелигенција.

Кина има забрането правење „дипфејк“ односно синтетички содржини бидејќи тоа има потенцијал да ја поткопува националната безбедност и да биде одлично средство за ширење лажни вести. Некаде дипфејкот е дозволен меѓутоа со задолжително додавање печат дека се работи за лажна содржина.

* Примери за генерирање глас – овде.

Во библиотеката на Епл можат да се најдат аудио книги на кои стои  „Narrated by Apple Books”, што значи дека читањето го одработила вештачка интелигенција. Зошто актер да се плаќа одново и одново кога сето тоа може да го одработи ист софтвер.

„А тој и помалку пие“, додаваат во Свет компјутера.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Здруженијата за заштита на животните на собир пред Влада со неколку барања

Следно

Гага вода буџет рони

Latest from Blog