Живееме во цртан филм

1 min read

Се работи за случај во кој земјоделец одговорил на текст порака во која компанија му понудила да откупи 86 тони лен по цена од 12,73 долари за бушел.

Купувачот на земјоделецот по порака му испратил и слика од договорот, барајќи од него „да му го потврди договорот за лен“. Земјоделецот на ова му вратил емоџи од палец нагоре. Кога дошло време за испорака земјоделецот не го исполнил својот дел од договореното и не испорачал лен, главно затоа што во меѓувреме цените драстично се зголемиле.

На судското рочиште, адвокатите на земјоделецот пробале да објаснат дека палецот нагоре значел само потврда дека го добил договорот, а не и дека го прифаќа. Тие објаснуваат дека периодот во кој е одговорено на пораката покажува и дека земјоделецот немал време да го разгледа договорот.

Во пресудата судијата пишува дека судот јасно прифаќа дека 👍 е „нетрадиционален начин за ‘потпишување’ на документ но дека без разлика на тоа во овие околности тоа е валиден начин да се пренесат двете намени на ‘потписот’.“

Како дел од своите аргументи, судијата порачал дека е време судовите да се адаптираат на „новата реалност“ за тоа како комуницираат луѓето.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Десетта јубилејна изложба од проектот „Поврзување“ на КИЦ на Македонија во Софија

Следно

Експерти за криминалистички вештачења од Скопје ќе ги утврдуваат причините за пожарот во кумановскиот суд

Latest from Blog