Шмит ја наметна одлуката за формирање влада на Федерацијата Босна и Херцеговина

1 min read

Претседателот на Претставничкиот дом на ФБиХ ќе свика итна седница, која ќе се одржи најдоцна до 28 април. Единствена точка на дневен ред на оваа седница ќе биде потврда на именуваната Влада, се наведува во одлуката

Високиот претставник во Босна и Херцеговина, Кристијан Шмит, наметна измени во Уставот на ентитетот Федерација на БиХ кои треба да го олеснат формирањето на владата на Федерацијата, како и носењето кривични закони во БиХ кои треба да спречат изборни измами.

Владата на Федерацијата БиХ не беше потврдена по изборите во октомври 2022 година, бидејќи претседателката на овој ентитет Лидија Брадара (Хрватска демократска заедница на БиХ, ХДЗ) од редовите на хрватскиот народ немаше согласност од двајцата потпретседатели.

Назначувањето на новата влада го одобри Игор Стојановиќ од редовите на српскиот народ, инаку член на Социјалдемократската партија на Босна и Херцеговина (СДП).

Рефик Лендо од редовите на бошњачкиот народ, кој доаѓа од Партијата за демократска акција (СДА), која е во опозиција по општите избори минатата година во Босна и Херцеговина, го услови својот потпис со влегувањето на неговата партија на власт.

„Премиерот, потпретседателите и министрите на Владата на Федерацијата предложени од претседателката на Федерацијата на Босна и Херцеговина во предлог-одлуката што ја потпиша на 30 март 2023 година, а која беше договорена од еден од потпретседателите на 3 април 2023 година и изменета, се смета дека се именувани согласно член IV.Б.5 став еден од Уставот на Федерацијата“,

се наведува во одлуката на Шмит.

Во одлуката на Шмит е наведено дека владата на Федерацијата Босна и Херцеговина се избира со тоа што нејзиното именување ќе биде потврдено со мнозинство гласови од Претставничкиот дом на Федерацијата Босна и Херцеговина.

„Претседателот на Претставничкиот дом на ФБиХ ќе свика итна седница, која ќе се одржи најдоцна до 28 април. Единствена точка на дневен ред на оваа седница ќе биде потврда на именуваната Влада“,

се наведува во одлуката.

Високиот претставник во Босна и Херцеговина изјави дека Парламентот на Федерацијата на Босна и Херцеговина „ќе даде се од себе“ да го започне процесот на измена на Уставот на ентитетот во согласност со неговата одлука, со цел да се спречат идни блокади во формирањето на владата на Федерацијата на Босна и Херцеговина.

Одлуката, како што е наведено, ќе стапи во сила веднаш по објавувањето на веб-страницата на Канцеларијата на високиот претставник и во Службен весник на ФБиХ.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

САД со нови санкции против Русија и Иран поради држење на Американци како заложници

Следно

Шмигал: Украина е подготвена да ги започне преговорите за влез во ЕУ до крајот на годината

Latest from Blog