Се чека до три часа за државјанство, проблем е и закажувањето термин за лични документи

1 min read

рекламаОвие долги редици се во холот на шалтерот за издавање на уверение за државјанство со новото име на државата. Во оваа гужва претежно има студенти на кои им треба државјанство за да се запишат на факултет. Граѓаните не сакаа да зборуваат пред камера, но сепак изјавија дека за државјанство чекале и до три часа.

„Многу лошо, влегуваат и без ред, ништо не беше во ред, чекавме два часа на нозе, многу лошо. Ми треба државјанство за да се запишам на факултет и ми беше неопходно.“

реклама

„Чекаме три часа, многу сме уморни, тука сме од 10:30 и едвај завршивме сега.“

Друг проблем е закажувањето термин за лични документи. Тоа е затоа што сите граѓани мора да ги сменат личните документи до 13 февруари 2024 година, поради промената на името на државата. По овој датум, сегашните документи, со името Република Македонија – нема да важат, без разлика дали сè уште имаат рок. Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски изјави дека нема да има казни за граѓаните дури и да не успеат навреме да ги сменат документите.

реклама

рекламаПретходно

„Говорот на Шарл Мишел е сериозен пресврт“ – Маричиќ: Тоа е сигнал кој мораме да го искористиме

Следно

Проблеми за Јунајтед, Варан се повреди

Latest from Blog