Кафеавата мечка по подолг период за првпат е документирана во природен парк во Албанија

1 min read

Кафеава мечка (Ursus arctos) по подолг период за првпат е документирана од чуварите на животната средина на Националната агенцијата за заштитени подрачја на Албанија и тоа во природниот парк „Планина со дупки-Бизе-Мартанеш“.

Според Агенцијата мораториумот на забрана за лов довело до зголемување на дивиот свет во текот на изминатите неколку години.

-Кафеавата мечка претпочита да живее под густа шумска покривка и нејзините движења се главно концентрирани во текот на ноќта. Кафеавата мечка (Ursus arctos) ужива национална и меѓународна заштита, која е наведена во Анекс II од Бернската конвенција и во Европската директива за живеалишта, наведуваат од Агенцијата.

Достигнува висина од 100 до 250 сантиметри и тежина од 80 до 300 килограми.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

Книги на „Македоника литера“ на Саемот на книгата во Пекинг

Следно

Бундестагот ја изгласа резолуцијата за поддршка на С Македонија – десничарската ЦДУ се изјасни „против“  

Latest from Blog