Ѓорѓиевски: Лицата со церебрална парализа заслужуваат општество со еднакви можности

1 min read

Општина Кисела Вода организираше настан за лицата со церебрална парализа по повод интернационалниот ден за подигање на свеста за церебрална парализа.

Беше истакнато дека 25 Март е само еден од деновите кога општеството треба да зборува гласно за потребите на овие лица, а грижата и поддршката треба да бидат секојдневни.

-На средбата, овие деца и нивните родители преку дружба и забава со градоначалникот Орце Ѓорѓиевски уште еднаш проговорија за потребата од надминување на општествените бариери и можноста за нивна поголема вклученост во социјалните случувања, соопшти Општина Кисела Вода.

На настанот присуствуваше и директорот на ЈУ Меѓуопштински центар за социјални работи на град Скопје, Лиридон Бафтији, со кој се дискутираше и за обезбедувањето поголема институционална поддршка.

Тој ја изрази својата подготвеност за интензивирање на соработката со цел унапредување на условите за лицата со попреченост. Од лицата со церебрална парализа и градоначалникот Ѓорѓиевски и директорот Бафтији добија лично изработен подарок. Во јули минатата година, посочува Општината, во населбата Расадник е отворен клуб за дружба, социјализација и едукација на децата со церебрална парализа.

-Се работи за специјално прилагоден и целосно опремен простор, кој овозможува нивно вклучување во активности надвор од домот. За користењето на клубот, тие не плаќаат никаков надомест. И за користење на просторот, и за тековните трошоци за користење се грижи лично градоначалникот Ѓорѓиевски од свои сопствени средства. Воедно, тој е нивни чест гостин таму, информира Општина Кисела Вода.

Во насока на обезбедување еднакви можности за сите, во Општина Кисела Вода вчера беше отворен и Нега Центар за обезбедување помош во домашни услови за повозрасните и лицата со попреченост.

Паралелно, за нив е обезбеден и бесплатен транспорт за вршење некаква здравствена или административна услуга. Од минатата година на територија на Кисела Вода функционира и Дневен центар за окупациона терапија за лица со попреченост над 18 години, отворена е првата целосно инклузивна детска градинка и целосно инклузивно основно училиште.

Од минатата недела, Кисела Вода е и првата општина која вработи лице со Даунов синдром, соопшти Општина Кисела Вода.

ИЗВОР: skopjeinfo.mk

Претходно

Билд: Најоптоварени со баратели на азил се Грција, Кипар, Германија и Австрија, според доверлив документ

Следно

Шпанските пожарникари ја продолжуваат борбата со огромниот шумски пожар што ја зафати Валенсија

Latest from Blog