ЕУ го објави целиот предлог-договор за патот кон нормализација на односите меѓу Косово и Србија

3 mins read

Во текстот на европскиот предлог се наведува дека страните од договорот се свесни за својата одговорност да го зачуваат мирот,  посветени на придонес кон плодната регионална соработка и безбедност во Европа и надминување на минатото, свесни се дека неповредливоста на границите и почитувањето на територијалниот интегритет и суверенитет и заштитата на националните малцинства се основните услови за мир

Европската служба за надворешни работи (ЕЕАС) на својата веб-страница го објави текстот на предлогот на Европската унија за Договорот за нормализација на односите меѓу Косово и Србија. Како што објави на Твитер високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел, вчера во Брисел премиерот на Косово Албин Курти и претседателот на Србија Александар Вучиќ се согласиле дека за предлогот не се потребни понатамошни разговори.

Во текстот на европскиот предлог се наведува дека страните од договорот се свесни за својата одговорност да го зачуваат мирот,  посветени на придонес кон плодната регионална соработка и безбедност во Европа и надминување на минатото, свесни се дека неповредливоста на границите и почитувањето на територијалниот интегритет и суверенитет и заштитата на националните малцинства се основните услови за мир.

Во текстот на договорот се наведува дека двете страни ќе развијат „нормални, добрососедски односи засновани на еднакви права“, дека „заемно ќе ги признаваат документите и националните симболи, вклучувајќи пасоши, дипломи, регистарски таблички и царински печати“.

Двете страни ќе се водат од целите и принципите утврдени во Повелбата на Обединетите нации, особено оние за суверена еднаквост на сите држави, почитување на нивната независност, автономија и територијален интегритет, правото на самоопределување, заштита на човековите права и недискриминација.

„Со договор, Косово и Србија се обврзуваат да ги решаваат меѓусебните спорови исклучиво со мирни средства и да се воздржат од закани за употреба на сила. Страните тргнуваат од претпоставката дека ниту една од двете не може да го претставува другото во меѓународната сфера или да дејствува во нејзино име, а Србија нема да се спротивстави на членството на Косово во ниту една меѓународна организација“,

се вели во текстот.

Ниту една страна нема да ги блокира или охрабрува другите да го блокираат напредокот на другата на нејзиниот пат кон ЕУ по сопствена заслуга.

Во текстот се вели дека овој договор е важен чекор во нормализацијата на односите, но дека страните треба да го продолжат дијалогот под покровителство на ЕУ, што треба да доведе до правно обврзувачки договор за сеопфатна нормализација на нивните односи.

Страните се согласија да ја продлабочат соработката на полето на економијата, науката, технологијата, транспортот, поврзаноста, правдата, спроведувањето на законот, поштата, телекомуникациите, здравството, културата, религијата, спортот, заштитата на животната средина, исчезнатите лица, бегалците и други слични области преку склучување на конкретни договори.

„Двете страни се обврзуваат да воспостават посебни аранжмани и гаранции, во согласност со релевантните инструменти на Советот на Европа и потпирајќи се на постоечките европски искуства, со цел да се обезбеди соодветно ниво на самоуправа на српската заедница на Косово и способност за обезбедуваат услуги во одредени области, вклучително и можност за финансиска поддршка од Србија и директен канал за комуникација на српската заедница со владата на Косово“,

се вели во текстот.

Исто така, се вели дека партиите ќе го официјализираат статусот на Српската православна црква во Косово и ќе обезбедат силно ниво на заштита на српското верско и културно наследство, во согласност со постоечките европски модели.

Предвидена е размена на постојани мисии, кои ќе бидат формирани во седиштата на владите. Страните се согласија да формираат заеднички комитет со кој ќе претседава ЕУ, кој ќе го следи спроведувањето на овој договор.

Во последниот член се вели дека страните се обврзуваат да го почитуваат планот за имплементација кој е во анекс на договорот.

Европскиот комесар за надворешни работи Жозеп Борел по средбата со српскиот претседател Александар Вучиќ и косовскиот премиер Албин рече дека таа завршила без договор, но дека Вучиќ и Курти се согласиле дека не се потребни дополнителни разговори за европскиот предлог и дека тоа е рамка за нормализирање на односите меѓу двете страни.

Вучиќ рече дека е договорено следната средба да се одржи во Северна Македонија на 18 март. Тој додаде дека разговорите во Брисел биле тешки и дека главниот камен на сопнување е Заедницата на српските општини на Косово.

„Имавме тешка средба и верувам дека ќе има уште многу во наредниот период.  Треба да се видиме на 18 март во Северна Македонија, кога Борел ќе го посети регионот, а дотогаш ќе разговараме со Лајчак за работите што треба да ги спроведеме. Во соопштението на ЕУ ќе се спомене неопходноста од спроведување на сите досегашни договори. Инсистирав на Заедницата на српските општини. Курти сега не беше подготвен да го прифати тоа, а дали ќе биде подготвен во иднина, ќе видиме“,

изјави Вучиќ.

По средбата, на која учествуваше специјалниот пратеник на ЕУ за нормализација на односите меѓу Србија и Косово, Мирослав Лајчак, Борел изјави дека разговорите биле интензивни и дека и Вучиќ и Курти покажале одговорност.

Косовскиот премиер по средбата изјави дека е подготвен да го потпише договорот, но дека другата страна одбила.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

Потер пред отказ во Челси,познат неговиот наследник

Следно

Домаќинствата во Европа се мачат да ги платат сметките поради зголемените трошоци за живот

Latest from Blog