ДИК предлага да може да се гласа и со пасош без „Северна“, одредбата би важела за граѓаните со истечени лични карти

1 min read

Државната изборна комисија предлага во Изборниот законик да се воведе преодна одредба со која на граѓаните од земајва и странство ќе им се овозможи на претстојните избори да гласаат со пасоши со старото уставно име чија важност сè уште не е истечена.

Оваа одредба, како што вели првиот човек на ДИК, Александар Даштевски, би се однесувала само на годинашните избори, а пред сè би се однесувала на граѓаните чии лични карти се неважечки.

Предлагаме пасошите на кои пишува Република Македонија, ако се важечки, да важат за гласање и тоа да се стави во Изборниот законик како преодна одредба која ќе важи само за овие избори. Од ова мислам дека нема поидеално решение. Веќе го сменивме Законот за лични карти и тие важат, но многу луѓе немаат и лични карти, па ако важат пасошите, ќе имаат еден документ, зашто тоа се реално важечки документи, издавани од нашите надлежни органи – рече Даштевски на ТВ Телма.

Извор: skopskoeho.mk

Претходно

Четири знаци кои ги очекуваат големи промени во март: Астролозите ви испраќаат добра вест, еве како да не ја пропуштите

Следно

Јончевски со една принудна измена пред мечот со Полска

Latest from Blog