Десетта јубилејна изложба од проектот „Поврзување“ на КИЦ на Македонија во Софија

На 11 јули во галерија „Академија“ на Националната академија за ликовни уметности во Софија, со почеток од 18:30 часот, ќе биде отворена групната ликовна изложба „Средба од десетти вид“. Изложбата е резултат

Почина сценографот Живојин Трајановиќ

На 75-годишна возраст почина сценографот Живојин Трајановиќ. Тој речиси целиот свој работен век го поминал работејќи како сценограф на Македонската опера и балет. Но, исто така работел и на бројни културни манифестации

Дистописката приказна за осумгодишниот Марко на Вардан Тозија, „М“ го отвора 22. издание на „Синедејс“ на 13 јули

Дистописката приказна за осумгодишниот Марко, на македонскиот режисер Вардан Тозија, филмот „М“ го отвора 22. издание на Меѓународниот фестивал на европски филм „Синедејс“ на 13 јули, во паркот зад Младинскиот културен центар

СЕ РАДУВАМЕ ШТО ПО 4 ГОДИНИ, „М“ ЌЕ ИМА ПРЕМИЕРА НА СИНЕДЕЈС, ВЕЛИ ЕКИПАТА НА НОВИОТ ФИЛМ НА ВАРДАН ТОЗИЈА

Со премиерата на вториот долгометражен филм на режисерот Вардан Тозија „М“, на 13 јули, се отвора 22. издание на Фестивалот на европски филм Синдејс во Скопје. Премиерата е закажана во 21 часот

Музејот на Народната банка повторно отворен: Изложени околу 1000 монети распоредени во 36 витрини

Музејот на Народната банка со својата постојана поставка повторно е отворен за јавноста. Со околу 23.000 монети од различни историски епохи, започнувајќи од почетокот на V век пр. н. е. до денес,

ПОЧИНА СРПСКИОТ РЕЖИСЕР И СЦЕНАРИСТ СРЃАН КОЉЕВИЌ

Почина Срѓан Кољевиќ, српскиот сценарист, режисер и професор на Катедрата за драматургија на Факултетот за драмски уметности (ФДУ) во Белград. Имаше 56 години. Кољевиќ беше еден од најнаградуваните сценаристи во Србија и

Костадиновска-Стојчевска: Новиот Предлог-закон за културата се изготвува со јавна дебата и отворен пристап на сите засегнати субјекти

Во Кинотеката денеска се одржа јавна дебата за Предлог-законот за културата, кој е јавно достапен на Електронскиот национален регистар на прописи на Република Македонија. Предлог-законот за културата го изготвија: Министерството за култура; експерти од областа на