Богата и моќна американска банка пропадна за два дена

2 mins read

Бидејќи економските услови се влошија во текот на изминатата година, а технолошките компании беа особено погодени, многу клиенти на банката почнаа да ги повлекуваат своите депозити. СВБ немаше доволно готовина, па почна да продава дел од своите обврзници со огромни загуби, што ги уплаши инвеститорите и клиентите

Банка „Силиконска долина“, Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Банката „Силиконска долина“ (СВБ) е отворена пред четири децении во срцето на регионот познат по својата технолошка сила и паметно одлучување. Оваа банка со седиште во Калифорнија прерасна во 16-та најголема банка во САД, која ги опслужува финансиските потреби на технолошките компании ширум светот, пред серијата несреќни инвестициски одлуки да доведат до нејзин колапс, пишува „Гардијан“.

Бидејќи технолошкиот сектор ја претпочита оваа банка, нејзините услуги беа многу барани во годините на пандемијата. Почетниот пазарен шок предизвикан од ковид-19 на почетокот на 2020 година брзо го отстапи местото на златниот период за стартапи и основани технолошки компании бидејќи потрошувачите трошат на гаџети и дигитални услуги.

Многу технолошки компании ја користеа оваа банка за складирање готовина за плати и други деловни трошоци, што доведе до голем прилив на депозити. Банката инвестираше голем дел од депозитот, како што обично прават банките. Семето на пропаста беше посеано кога СВБ инвестира многу во долгорочни државни обврзници на САД, вклучувајќи ги и оние поддржани со хипотеки. Тие се прилично сигурни инвестиции.

Меѓутоа, обврзниците имаат обратна врска со каматните стапки; кога стапките растат, цените на обврзниците паѓаат. Така, кога Федералните резерви почнаа брзо да ги зголемуваат стапките во борбата против инфлацијата, портфолиото на обврзници на СВБ почна значително да ја губи вредноста.

Кога СВБ би можела да ги држи тие обврзници неколку години додека не созреат, тогаш би го вратила својот капитал. Меѓутоа, бидејќи економските услови се влошија во текот на изминатата година, а технолошките компании беа особено погодени, многу клиенти на банката почнаа да ги повлекуваат своите депозити. СВБ немаше доволно готовина, па почна да продава дел од своите обврзници со огромни загуби, што ги уплаши инвеститорите и клиентите. Поминаа само 48 часа од моментот кога беше откриено дека банката го продала имотот до нејзиниот колапс.

Што го предизвика стампедото на банката?

Бидејќи банките чуваат само дел од своите средства како готовина, тие се ранливи на ненадејна побарувачка од клиентите. Иако проблемите на СВБ произлегуваат од претходните одлуки за инвестирање, алармот беше вклучен на 8 март, кога банката објави зголемување на капиталот од 1,75 милијарди долари. Банката им кажа на инвеститорите дека мора да ја затвори дупката предизвикана од продажбата на нејзиното портфолио на обврзници со загуба.

„Одеднаш сите се загрижија дека на банката и недостига капитал“,

изјави Фариборз Моширијан, директор на Институтот за глобални финансии.

Клиентите станаа свесни за длабоките финансиски проблеми во СВБ и почнаа масовно да повлекуваат пари. За разлика од банката ориентирана кон граѓаните, која ги опслужува компаниите и домаќинствата, клиентите на СВБ генерално имале многу поголеми сметки. Тоа значеше дека стампедото на банката било брзо.

Два дена откако објави дека ќе го собере капиталот, компанијата од 200 милијарди долари пропадна. Тоа беше колапс на најголемата банка во САД по светската финансиска криза.

Дали е ова почеток на банкарска криза?

Непосредната загриженост од широко распространет домино-ефект беше спречена со брзата реакција на американската влада во гарантирањето на сите депозити на клиентите на банките. Финансиските фјучерси, кои им овозможуваат на инвеститорите да шпекулираат за идните движења на цените, зајакнаа за американскиот технолошки сектор како одговор на гаранциите.

„Постоеше загриженост дека сопствениците на сметките на СВБ нема да можат да ги платат вработените доколку не се активира гаранцијата, што би предизвикало бранувања во економијата. Во однос на стабилноста, избегнати се преносни ефекти“,

изјави Моширијан за „Гардијан“.

Владите и регулаторите ширум светот, вклучително и Обединетото Кралство и Австралија, внимателно ја испитуваат изложеноста на СВБ во нивните корпоративни и банкарски сектори. Долгорочното прашање е дали ранливоста на СВБ на зголемување на каматните стапки е споредлива со ризиците на другите банки од прекумерна изложеност на падот на цените на обврзниците.

За да се спротивстават на ризикот, Федералните резерви претставија нова програма која им овозможува на банките да позајмуваат средства поддржани од државни хартии од вредност за да ги задоволат барањата на клиентите. Ова е дизајнирано за да ги спречи банките да бидат принудени да продаваат државни обврзници кои ја изгубиле вредноста поради зголемените стапки.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

Над 1,3 милиони ученици се вратија на училиште во 3 турски области кои беа погодени од земјотресот

Следно

Зеленски по акциите против црквата под влијание на Русија: Украина бара духовна независност

Latest from Blog