Ова се придобивките од користењето на лубеница

June 13, 2024
1 min read

1. Ја одржува хидратацијата

– Лубеница со средна големина содржи околу 92 отсто вода, па затоа таа е одлична за да останете хидрирани, вели Елизабет Бејл, од „Елизабет Бејл нутришн“.

Водата е важен дел од функционирањето на телото. Всушност, водата сочинува 60 отсто од составот на човековото тело, што објаснува зошто овој плод игра така голема улога во сѐ тоа.

2. Лубеницата содржи многу витамини потребни на вашето тело!

Меѓу нив се витаминот А, Ц, Б-6. Исто така, лубеницата содржи и магнезиум кој помага во регулирање на работата на мускулите и нервите.

3. Поголема контрола врз тежината

Едно просечно парче лубеница содржи околу 45 калории, што ја прави нискокалорична закуска. Високата содржина на вода во лубеницата пак, може да биде заситена и да помогне при вносот на помалку калории воопшто.

4. Ја спречува болката во мускулите

– Лубеницата содржи Л-цитрулин – аминокиселина којашто помага да се намали болката во мускулите по тренинг. Л-цитрулинот ги шири крвните садови за да овозможи поголем проток на крв во мускулите, што може да ја намали болката со подобрување на снабдувањето со кислород за време на вежбањето, вели нутриционистката Ејми Шапиро

Истражување од 2013 година посочува дека учесниците кои пијат обичен сок од лубеница, или измешан со цитрулин имале помала веројатност од воспаление на мускулите од групата која пиела само пијалак од цитрулин.

5. Лубеницата го намалува крвниот притисок

– Бидејќи цитрулинот помага во отворањето и опуштањето на крвните садови, тоа може да го подобри протокот на крв и да го намали крвниот притисо, вели Шапиро.

Ако човек остане правилно хидриран, тоа може да го подобри крвниот притисок така што ќе му срцето поделотворно ќе пумпа крв во мускулите. Истражување од 2012 година покажа дека лубеницата го намалува крвниот притисок кај возрасни лица со вишок килограми и со висок крвен притисок.

6. Го подобрува варењето

– И влакната се важни за варењето, бидејќи ја регулираат масата на столицата, што го олеснува процесот, вели Шапиро.

Иако лубеницата не содржи многу влакна – околу еден грам по парче, и високата содржина на вода може да помогне да се подобри варењето на храната.

Извор: kurir.mk

MARKETING

MARKETING

MARKETING

Претходно

ФОТО: Му заѕвони телефонот во Дизниленд, па ги спакува куферите за Германија – Зиркзе во неочекувана драма до ЕУРО

Следно

Министрите за одбрана на НАТО во Брисел разговараат за поддршката за Украина

Latest from Blog

Стоилковиќ се сретна со претставници на НВО: Треба да се работи зашто напредок и место во извештајот на ЕК ми се приоритет

Потпретседателот на македонската влада и министер за односи меѓу заедниците, Иван Стоилковиќ денес оствари работна средба со претставници на невладини организации од сите етнички заедници. На средбата организирана на иницијатива на вицепремиерот

Филков: Комората за вештаци регистрирана во Централниот регистар, почеток на нова реформа во правосудството

Комората за вештаци на 25 октомври годинава е регистрирана во Централниот регистар со што може да кажеме дека по осум години таа профункционира. Со ова обезбедуваме поголема, транспарентност, независност и професионалност во

Ердоган: Туркије е подготвена да придонесе за запирање на масакрот во Газа и воспоставување прекин на огнот

ИСТАНБУЛ (АА) – Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган денес ја изрази подготвеноста на неговата земја да придонесе на секој начин да се запре тековниот масакр во Газа и да се воспостави траен

Верстапен: Немам цел да ги бркам Шумахер и Хамилтон, но ако се пружи шанса ќе атакувам на нивните седум титули

Возачот на Ред Бул, Макс Верстапен, стана четирикратен шампион по трката за Големата награда на Лас Вегас минатиот викенд. Холанѓанецот нема цел да ги достигне лидерите по бројот на титули во историјата
Go toTop