Како Италијанците прават топло чоколадо: Додаваат две состојки кои даваат посебен вкус!

January 17, 2024
1 min read

Ако сакате топло чоколадо, погледнете како Италијанците го прават. Топло чоколадо со цимет и мед многу лесно се прави, прочитајте како!

Состојки:

30 гр полномасно млеко
6 супени лажици какао во прав
2 лажици мед (додадете уште 2 лажици по вкус)
1/2 лажичка мелен цимет
1/2 лажичка чили во прав
1/4 лажичка мелено кајен
прстофат морска сол
1/2 чаша сладок шлаг (опционално)
стапчиња цимет за декорација

Рецепт:

За топлото чоколадо со цимет и мед, прво истурете го млекото во тенџере со средна големина и ставете го на средна температура. Изматете ги какаото, медот и зачините. Продолжете со матење додека млекото не се загрее. Вкусете и додадете повеќе мед во топлото чоколадо, доколку е потребно.

Во меѓувреме изматете ја слатката павлака за шлагот. Истурете ја топлата чоколада во чашите, додадете лажица шлаг и стапче цимет и завршете со прстофат чили во прав. Уживајте во топло чоколадо со цимет и мед!

Извор: kurir.mk

VERO JUMBO MACEDONIA

EVN MACEDONIA

MATINA DENTAL CLINIC

AUTO SHKOLLA BEKO

Претходно

ФОТО: Со причина велат дека е најголемата „бомба“ на Холивуд, на неа се слаби и најуспешните мажи

Следно

Гир: Се надевам дека сите членови на Судскиот совет ќе свртат нова страница и ќе ги спроведат препораките на Европската комисија

Latest from Blog

На „Евровизија“ во мај во Виена ќе има 35 учесници – пет држави бојкотираат поради Израел

Претставници на јавните радиодифузери од 35 земји ќе се натпреваруваат на „Песна на Евровизија“ во Виена, Австрија, следниот мај, откако пет држави објавија дека ќе го бојкотираат натпреварот поради учеството на Израел,

Државна лотарија реагира на наводите од ДЗР: Ревизијата ја побаравме сами, злоупотребите се од претходното раководство

Во врска со објавените медиумски написи во кои се тврди дека Државниот завод за ревизија утврдил значителни неправилности во финансиското работење на Државната лотарија на Македонија за 2024 година, од таму реагираа
Go toTop