Во мирисот на топлите есенски попладниња, џемот од сливи отсекогаш го будел чувството на дом и семејна трпеза. Овој рецепт внесува нова димензија со додавање на крцкави ореви и благородниот вкус на виното. Идеален е како додаток на појадок, со сирење или дури и како слатка компонента во некои десерти.
Состојки:
1 кг сливи (извадени семки)
1 ќесичка желатин 3:1
300 грама шеќер
50 мл слатко вино од црно грозје
100 грама ореви (грубо сечкани)
Подготовка:
Измијте ги и исчистете сливите, исечкајте ги на помали парчиња и ставете ги во длабок сад. Варете ги на умерена температура додека не омекнат.
Во мал сад измешајте го желатинот со 2 лажици од шеќерот (одземени од вкупната количина), па додајте го во сливите.
Добро промешајте и варете додека смесата не почне да врие.
Потоа постепено додајте го преостанатиот шеќер, мешајќи постојано.
Продолжете со варење уште 3–5 минути.
На самиот крај, додадете го слаткото вино и оревите. Варете уште неколку минути, па веднаш сипете во претходно стерилизирани и загреани тегли.
Затворете ги теглите цврсто додека се топли и оставете ги да се изладат на собна температура. Чувајте ги на ладно и темно место. По отворањето, чувајте во фрижидер.
Извор: kurir.mk