Џем од сливи со ореви

August 18, 2025
1 min read

Во мирисот на топлите есенски попладниња, џемот од сливи отсекогаш го будел чувството на дом и семејна трпеза. Овој рецепт внесува нова димензија со додавање на крцкави ореви и благородниот вкус на виното. Идеален е како додаток на појадок, со сирење или дури и како слатка компонента во некои десерти.

Состојки:

1 кг сливи (извадени семки)
1 ќесичка желатин 3:1
300 грама шеќер
50 мл слатко вино од црно грозје
100 грама ореви (грубо сечкани)

Подготовка:

Измијте ги и исчистете сливите, исечкајте ги на помали парчиња и ставете ги во длабок сад. Варете ги на умерена температура додека не омекнат.
Во мал сад измешајте го желатинот со 2 лажици од шеќерот (одземени од вкупната количина), па додајте го во сливите.
Добро промешајте и варете додека смесата не почне да врие.
Потоа постепено додајте го преостанатиот шеќер, мешајќи постојано.
Продолжете со варење уште 3–5 минути.
На самиот крај, додадете го слаткото вино и оревите. Варете уште неколку минути, па веднаш сипете во претходно стерилизирани и загреани тегли.
Затворете ги теглите цврсто додека се топли и оставете ги да се изладат на собна температура. Чувајте ги на ладно и темно место. По отворањето, чувајте во фрижидер.

Извор: kurir.mk

MARKETING

MARKETING

Претходно

ОЈО Скопје со постапка против осум лица за масовна тепачка, тинејџер се товари за обид за убиство

Следно

Автобус удри во ограда на автопат во Турција, загинаа три лица

Latest from Blog

РЕАКЦИЈА НА ВЛЕН: ДУИ пред историски пораз – партијата се повлекува од албанските средини

2 ДУИ, некогаш најсилниот политички фактор меѓу Албанците во Македонија, се соочува со длабока политичка криза и драматичен пад на поддршката. Од избори на избори, оваа партија бележи континуиран пад во бројот

Грозданов за Плусинфо: Рударството е шанса за економски развој на Македонија

Со новиот предлог-закон за рударство, државата покажува подготвеност да го врати рударството како столб на македонската економија, а создава развојни можности и да помогне во намалување на иселувањето, вели колумнистот Виктор Грозданов
Go toTop