Падот на температурите оштети поголем дел од овошките во Полог, особено црешите, кајсиите, крушите и сливите. Голем дел од нив, според овоштарите, се стопроцентно оштетени. Годинешната сезона, според нив, ќе биде лоша во однос на производите, што ќе влијае и на поскапувањето.
-Спуштањето на температурите на минус 6 е многу штетно за дрвјата, но кај јаболката е во таканаречената фаза на роса, а јаболкото е постабилно во таа фаза. Но ги погоди крушите во расцут и оштети речиси 90 проценти од нив, оштетувања има и на јаболката, но ќе видиме дали ќе има опрашување, сепак 30-40 проценти се оштетени-вели Амет Исмаили, градинар.
За разлика од Амет Исмаили, градинарот Алирами Салији вели дека сè уште има надеж дека штетите ќе бидат помали.
-Во времето на овие ниски температури дрвјата во нашиот регион беа во фаза на цутење и се надеваме дека во оваа фаза штетите ќе бидат помали отколку кога би биле во фаза на формирање на плодот. Во овоштарството има правило, па во зависност од фенофазата во која се наоѓа дрвото, штетата е поголема или помала. За жал, има многу малку превентивни мерки за оваа ситуација-рече Салији.
Се очекува јаболката да ги преживеат овие температури, производителите бараат од државата да ги субвенционира компаниите како и земјоделците за пакување и селекција за најдобро да се продаваат во странство.
-Домашниот пазар, зборувам за јаболка, така што нашата земја има многу повеќе производство отколку што има пазар, затоа јаболката мора да се продава во странство. Но, за да се продаде во странство, на странските пазари се потребни многу услови како пакување и калибрација што не можеме да ги направиме. Значи ова не треба да го правиме ние земјоделците, туку фирмите, па недостига оваа алка, собирање, пакување, калибрација и натпреварување на странскиот пазар. Не можеме да си го дозволиме тоа, па можеби државата треба да ги субвенционира“, рече Исмаили.
Во Полог, јаболката и крушите се двата главни производи кои најмногу се одгледуваат.
ИЗВОР: ТВ 21