Зголемен бројот на туристи и на ноќевања

1 min read

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во ноември 2022 година изнесувал 56 886, од кои 36.2 % се домашни, а 63.8 % странски туристи.

Во ноември се евидентирани и 124 969 ноќевања, од кои 40.6 % се од домашните туристи, а 59.4 % од
странските.

Во периодот јануари – ноември 2022 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 38.8 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 6.2 %, а кај странските зголемувањето е за 84.5 %.

За 23.3 % е зголемен и бројот на ноќевањата, и тоа: кај домашните туристи за 3.9 %, а кај странските за
72.2 %.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

Шпанија се откажа од обвиненијата за бунт против поранешниот каталонски лидер Пуџдемон

Следно

Мета предупреди дека надворешниот долг на Албанија ќе надмине 107 отсто од БДП

Latest from Blog