За три пати зголемен бројот на Руси во Србија

1 min read

Во 2011 година во Србија имало 3 247 Руси, а ланскиот попис покажува дека бројката на Руси се зголемила на 10 486, соопштуваат од српскиот завод за статистика

Белград

Бројот на Руси во Србија, за 11 години, се зголемил три пати. Наспроти овој податок, пак, се забележува намалување на Украинците – од 4 903 во 2011 година, до 3 969 во 2022 година.

Најголема концентрација на Руси има во Белград и во Војводина. Безмалку половина од вкупниот број на Руси се лоцирани во главниот град на Србија.

Според Заводот за статистика, најбројни се Србите – 5 360 239, па следи унгарската заедница 184 442, Бошњаците – 153 801, Роми – 131 936, Албанци 61 687.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

Крај на една ера – Индија ја надминува Кина по бројот на население

Следно

Новиот турски тенк „Јени Алтај“ влегува во процес на тестирање

Latest from Blog