Вучиќ: Србија е лидер во Западен Балкан по висината на платите

1 min read

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска изјави дека во декември 2023 година просечната плата во Србија била 812 евра, дека очекува таа во март да биде повисока од 855 евра, а Србија е прва на Западен Балкан по висина на платите.

Во своето обраќање до јавноста, тој потсети дека во 2014 година, кога стана премиер, Србија го делеше третото и четвртото место, односно Србија, која тогаш имаше просечна плата од 330 евра, следеше Црна Гора со просечна плата од 490 евра. и Босна и Херцеговина со 374 евра, додека Северна Македонија тогаш имаше 320 евра. Вучиќ изјави дека Црна Гора во јануари имала просечна плата од 819 евра, што, како што навел, е за 30 до 35 евра помала од онаа што Србија ќе ја има во март.

– И тие беа 50 проценти пред нас (во 2014 година). Не 50 евра, 50 проценти беа пред нас пред 10 години. Тие се 490 евра, ние сме 330 евра, додека стапката на јавниот долг на Република Србија е за 50 отсто пониска од стапката на јавен долг на Црна Гора. Сакам само граѓаните на Србија да го знаат тоа и им честитам за сработеното. Затоа, со поделбата на третото и четвртото место, Србија денеска е несомнено прва во регионот по плата во Западен Балкан – рече Вучиќ.

Тој додаде дека во декември Бугарија имала просечна плата од 842 евра и дека Србија сега се обидува да го стигне.

– Романија имаше (во декември 2023 година) 1.019 евра, тоа е нашата следна цел. Тогаш (во 2014 година) Хрватска имаше 780 евра, значи повеќе од некои 140 отсто повеќе од ние. Денеска е на 1.191 евро. Како што гледате со ова (раст на српската просечна плата), таа разлика е секако помала – рече Вучиќ.

Тој потсети дека Србија на тој начин ја престигна Босна и Херцеговина, која во 2014 година имаше 50 евра повисока просечна плата од Србија, како и Македонија која сега има просечна плата од 649 евра.

Извор: kurir.mk

Претходно

Околу 400 ученици од Основното училиште „Сами Фрашери“ во Пирок, Боговиње секојдневно се изложени на ризик од одрони.

Следно

Фемке Бол го урна светскиот рекорд на 400 метри

Latest from Blog