Трипати зголемен бројот на Руси во Србија

1 min read

Во 2011 година во Србија имало 3 247 Руси, а ланскиот попис покажува дека бројката на Руси се зголемила на 10 486, соопштуваат од српскиот Завод за статистика

Белград

Бројот на Руси во Србија за 11 години се зголемил трипати. Наспроти овој податок, пак, се забележува намалување на бројот на Украинци – од 4 903 во 2011 година до 3 969 во 2022 година.

Најголема концентрација на Руси има во Белград и во Војводина. Речиси половина од вкупниот број Руси се лоцирани во главниот град на Србија.

Според Заводот за статистика, најмногубројни се Србите – 5 360 239, па следува унгарската заедница 184 442, Бошњаците – 153 801, Роми – 131 936, Албанци 61 687.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

Општина Карпош ги зголеми финансиите за субвенции за полагање возачки испит

Следно

Гарначо доби нов договор од Манчестер Јунајтед

Latest from Blog