Случај на кравјо лудило во Холандија

1 min read

Холандија пријави случај на говедска спонгиформна енцефалопатија (БСЕ) на сточарска фарма, нагласувајќи дека месото од заболеното животно не влегло во синџирот на исхрана, така што нема опасност по јавното здравје.

Јадењето месо од животно кое боледува од „кравјо лудило“ може да предизвика смртоносна болест Кројцфелд-Јакоб кај луѓето, потсетува ДПА.

Министерството за земјоделство го информираше парламентот во Хаг за случајот со БСЕ, без да ја прецизира локацијата на фармата. Надлежните посочија дека објектот е изолиран и дека е забрането отстранување на ѓубриво, месо и животни.Надлежните служби се обидуваат да ги идентификуваат телињата на заразеното животно кое треба да биде убиено.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

Путин денеска ќе го посети поранешен Сталинград: Во градот е откриена биста на Сталин

Следно

ЗАБОРАВЕТЕ НА СОНЦЕТО ДЕНЕС – од попладне верувале или не НИ ДОАЃА СНЕГОТ, викендов уште поголем пресврт на времето

Latest from Blog