Штрајк на половина милион вработени во Британија – училиштата се затворени, а возовите и авионите доцнат

1 min read

Штрајковите, кои со месеци се повторуваат, го нарушија животот на Британците, а се уште не е најдено решение за спорот меѓу синдикатите и владата околу зголемувањето на платите и подобрувањето на работните услови

ФОТО: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Десетици илјади училишта во Велика Британија делумно или целосно ја прекинаа наставата, прекинат е и железничкиот сообраќај, а се очекуваат доцнења на авионите бидејќи околу половина милион работници стапија во штрајк за да го зголемат притисокот врз Владата со барања за повисоки плати поради зголемување на цените.

Денешниот штрајк на работниците, најголемиот во Велика Британија по повеќе од десет години, беше организиран од сојуз на синдикати кои вклучуваат образование, државни службеници, јавен превоз.

Во наредните денови и недели се планирани повеќе протести во кои ќе се вклучат и медицински сестри и персоналот за итни случаи.

Штрајковите, кои со месеци се повторуваат во помал обем, го нарушија животот на Британците, а се уште не е најдено решение за спорот меѓу синдикатите и владата околу зголемувањето на платите и подобрувањето на работните услови.

Денешните координирани штрајкови со повеќе активности значат ескалација на протестните акции на синдикатите, кои последен пат беа организирани на ваков начин во Велика Британија во 2011 година, кога повеќе од милион работници во јавниот сектор организираа еднодневен штрајк во спорот за пензиите.

Инфлацијата во Велика Британија изнесува 10,5 отсто, што е највисока во последните 40 години, предизвикана од наглиот раст на цените на храната и енергијата.

Извор: 360stepeni.mk

Претходно

Бектеши ги разрешува сите стечајни управници, за лиценца сите ќе треба да полагаат одново

Следно

Земјите-членки на ЕУ ќе обучуваат дополнителни 15.000 украински војници

Latest from Blog