Радев: Нема потреба од посредништво во разговорите меѓу Скопје и Софија

October 13, 2024
1 min read

Бугарскиот претседател Румен Радев смета дека нема потреба од посредништво во разговорите меѓу Скопје и Софија, за продоложувањето на преговорите на земјава, јави БТА.

На прашањето да даде коментар на изјавата на премиерот Христијан Мицкоски дека е подготвен да води преговори со бугарскиот претседател, Радев рече дека отсекогаш бил отворен за дијалог, но, според него, треба да се прави разлика меѓу дијалог и преговори.

– Преговорите меѓу Бугарија и Македонија завршија во јули 2022 година, кога двете земји го потпишаа билатералниот протокол за договорот за добрососедство. Ако зборуваме за дијалог, тој треба да се води меѓу Македонија и Европската комисија и тоа врз основа на прифатената Преговорачка рамка за Македонија, која со консензус, едногласно е усвоена од сите земји членки на ЕУ и е прифатена од Владата на Македонија, рече Радев во изјава за бугарски медиуми.

Извор: 24vesti.mk

VERO JUMBO MACEDONIA

EVN MACEDONIA

AUTO SHKOLLA BEKO

MATINA DENTAL CLINIC

Претходно

ЖРК Ѓорче Петров елиминиран од Европската Лига

Следно

Косово ќе поднесе жалба до УЕФА поради Лигата на Нации

Latest from Blog

Декември ќе донесе ниски температури и снег – еве ја прогнозата до крајот на годината

Се приближуваме кон крајот на ноември, почетокот на декември и завршницата на 2025 година. Светските метеоролошки сервиси најавуваат студен и нестабилен декември. Во првата половина од месецот се очекува пад на температурите

„Бриџит Џоунс“ доби статуа во Лондон- Рене Зелвегер: Послатка е од мене (ВИДЕО)

Новата бронзена статуа на хероината од романтичната комедија беше откриена во понеделникот по повод 25-годишнината од објавувањето на првиот филм за Бриџит Џонс. „Таа е послатка од мене“, изјави Рене Зелвегер за

6 рецепти за појадок без млечни производи

Ако не јадете млечни производи или сакате да ги намалите или исклучите од вашата исхрана, тимот на Tasty подготви шест прекрасни рецепти за појадок во кои се користат замени за класичните млечни
Go toTop