Одобрена е првата вакцина за пчели

1 min read

Американскиот департмент за земјоделство додели условна лиценца за производство на вакцина за пчели на една американска био-технолошка компанија.

Вакцината првично ќе биде достапна за комерцијалните пчелари и треба да ја спречи болеста предизвикана од бактеријата Paenibacillus larvae.

Фатална е и нема друго чаре освен да се уништат и запалат заразените колонии а здравите пчели да се третираат со антибиотици за да спречи понатамошното ширење.

Вакцината делува на тој начин што вградува дел од бактериите во матичниот млеч со кој се храни матицата и таа подоцна би требало да произведува ларви кои се отпорни на болеста.

 

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Вртоглав износ: Ал-Хилал подготвува 300 милиони долари за Меси

Следно

(ВИДЕО) Османи од Виена: Нашиот фокус ќе бидат луѓето, ОБСЕ мора да даде резултати во овие тешки времиња

Latest from Blog