Конзервираната риба често е незаслужено запоставена во исхраната, иако е извор на висококвалитетни хранливи материи. Додека харингата е позната по својата богата содржина на омега-3 масни киселини, а туната по својата висока содржина на протеини, нутриционистите се согласуваат дека најздравата конзервирана риба е сардината.
Нутриционистот д-р Џес Кординг истакнува дека конзервираните сардини се меѓу најдобрите избори на морска храна, особено ако свежа риба не е достапна. Тие содржат големи количини на омега-3 масни киселини, витамин Д, Б12, селен, калциум и фосфор, кои се клучни за здравјето на срцето, мозокот и коските. Додавањето маслиново масло во конзервираните сардини обезбедува мононезаситени масти здрави за срцето.
Нутритивна вредност на сардини
Една порција сардини (околу 75 грама) содржи:
22,7 грама протеини
10,5 грама масти
8,2 микрограми витамин Б12
48,5 микрограми селен
250 единици витамин Д
451 милиграм фосфор
351 милиграм калциум
4,8 милиграми ниацин
2,7 милиграми железо
365 милиграми калиум
35,9 милиграми магнезиум
0,2 милиграми бакар
1,9 милиграми витамин Е
0,2 милиграми витамин Б6
1,2 милиграми цинк
Овие податоци потврдуваат дека сардините се исклучително богат извор на есенцијални хранливи материи.
Се препорачува да се јадат сардини најмалку двапати неделно. Може да се користат во салати, сендвичи, тестенини или како независно јадење. Важно е да се напомене дека луѓето со алергии на риба или оние кои земаат одредени лекови треба да се консултираат со лекар пред да вклучат сардини во нивната исхрана.
Конзервираните сардини се прифатлив, вкусен и исклучително здрав избор за секојдневна исхрана. Нивната богата хранлива вредност придонесува за зачувување на здравјето на срцето, мозокот и коските, што ги прави неопходен дел од балансираната исхрана.
Извор: kurir.mk