Нафтените профитери треба да ја платат обновата на Украина

1 min read

„Голем број енергетски компании добија огромен неочекуван профит заради војната. Ние проценивме дека вредноста на тоа е над 200 милијарди долари.

Тие ги земаат овие пари затоа што ние се бориме, заради војната.

Мислам дека е фер овие пари да се поделат со Украина. За да се помогне обновувањето на енергетскиот сектор,“ изјавил Галушченко.

Сумата од 200 милијарди долари е често споменувана како вкупниот профит на петте најголеми компании (БП, Шеврон, Ексон, Тотал и Шел). Киевската школа за економија штетата врз украинската инфраструктура ја проценува на некои си 140 милијарди долари.

Како пример Галушченко ја навел литванската Игнитис груп која ветила дека околу 10% од својот профит ќе го даде за обновување на Украина.

Министерот порачал дека ако Западот сака да спречи „бескрајна војна“ тогаш треба да ги затвори сите дупки во санкциите кои и дозволуваат на Русија да продолжи да извезува нафта и гас, дополнувајќи дека сите тие пари чинат украински животи.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

ЕУРИМАЖ ГО ПОДДРЖА ДЕБИТАНСКИОТ ФИЛМ „ДИЏЕЈ АХМЕТ“ НА ГЕОРГИ УНКОВСКИ СО 160 ИЛЈАДИ ЕВРА

Следно

Бугарите во Македонија најмногу гласаа за Борисов, Петков победи во Прилеп, Скопје и Струмица

Latest from Blog